Op vrijdag 29 oktober 2021 was de aftrap van de najaarseditie van Expeditie Duurzaam met de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. Op 18 maart 2022 startte de voorjaarseditie. Leerlingen in groep 5 t/m 8 van tien basisscholen in gemeente Hoorn doen in het schooljaar 2021-2022 mee aan een bijzonder doe-programma over duurzaamheid.
Kinderen leren hoe ze zélf een bijdrage kunnen leveren
Tijdens het programma leren de kinderen spelenderwijs aan de hand van de Junior Global Goals wat duurzaamheid betekent. De Junior Global Goals zijn een vertaling van de 17 Global Goals die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Zo kunnen kinderen ook begrijpen waar deze doelen over gaan en hoe zij als kind een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.
Lees hieronder het verslag van Daniëlle Schouten van haar bezoek aan de kick-off van 18 maart.

Kinderen die zich verwonderen
Afgelopen vrijdag mocht ik op pad om een bezoekje te brengen aan een drietal scholen en vele klassen in gemeente Hoorn. Ze vierden de kick-off van Expeditie Duurzaam met een Schooldag van de duurzaamheid. De komende weken gaan de kinderen verder aan de slag met het thema duurzaamheid!
De kracht van herhaling
Op sommige scholen doen ze al voor het 4e jaar mee aan de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid en dat was te merken ook. De docenten vertellen en weten dan toch net even dat beetje meer, maar ook de kinderen waren echt al bekend met het thema.
De kinderen beleefden veel lol aan het kwartetspel Zeker Weten Lekker Eten. Zo kwam bijvoorbeeld ook de verwondering ter sprake over waarom een hamburger eigenlijk goedkoper is dan broccoli? Kan dat niet anders? En waarom kunnen we ons afval eigenlijk niet scheiden hier op school? En eten is om op te eten.
Maar ook een jongen die graag zijn limonadesiroopfles graag gewoon weer zou willen vullen bij een supermarkt. De fles dus hergebruiken. Waarom kan dat eigenlijk niet? Dan hebben we sowieso veel minder afval? Dat is toch het beste. En zo scoorden ze al veel punten tijdens de nulmeting in de klas.
Een beetje minder
Ja het kan allemaal echt wel een beetje minder. De verwarming een graadje lager, of misschien gewoon uit als de zon schijnt? Het licht ging acuut uit in de klas tijdens deze les. Maar ook iemand die graag thuis aardbeien wil planten, zodat ze de hele zomer er lekker van kan eten en het niet hoeft te kopen in de supermarkt. Wat een goed idee. Het betreffende meisje heeft beloofd dat ze de stekken van de aardbeienplant in de klas gaat delen.
“We willen geen kapotte aarde”
Het moet anders want we willen echt geen kapotte aarde, zeggen zelfs de kleintjes. Ook God en Allah vinden het erg als de aarde kapot gaat. Is de aarde eigenlijk een man of een vrouw? Ze weten nu in ieder geval wat ze vandaag kunnen doen voor morgen, zodat duurzaamheid straks gewoon heel normaal is! Ik heb genoten van de verwondering van deze kinderen.
Daniëlle Schouten 21 maart 2022
najaarseditie ’21: team Schooldag van de duurzaamheid
voorjaarseditie ’22: Daniëlle Schouten
Deelnemers najaarseditie 2021:
- Al Amana (Hoorn)
- St. Jozefschool (Blokker)
- De Bussel (Blokker)
- De Flierefluiter (Zwaag)
- De Ceder (Hoorn)
Deelnemers voorjaarseditie 2022:
- Het Spectrum (Hoorn)
- De Pontonnier (Hoorn)
- De Rank (Zwaag)
- Het Klimop (Zwaag)
- Kersenboogerd (Hoorn)